+387 61 869 802 info@cedomir-domuz.com

Grom u njedrima Igmana - Čedomir Domuz Bato

Ovdje možete pronaći sve informacije i materijale vezane za rad udruženja "Grom u njedrima Igmana"
Čedin ratni putOnline pristupnica

Obilježavanje 25. godišnjice od pogibije Čedomira Domuza i Smaje Some

25. godišnjicu pogibije legende sa Igmana, Čedomira Bate Domuza, ove godine na Brezovači organizovali su Udruženje “Grom u njedrima Igmana” i Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja Općine Hadžići.
Program obilježavanja počeo je na šehidskom mezarju “Kahrimani” u Pazariću, gdje je odata počast, proučena fatiha i položeno cvijeće rahmetli Smaji Somi, koji je sa svojih 70 godina stao u odbranu domovine i poginuo kao najstariji pripadnik ARBIH u akciji za oslobađanje Trnova.

Mnogobrojne delegacije institucija i udruženja, saborci, građani i prijatelji položili su cvijeće i odali počast Čedomiru na Brezovači, a u prigodnom programu ove godine, između ostalih, učestvovali su i najmlađi, unučad Čedomira Domuza i Heme Sidrana, izvođenjem recitacije “Vitez Igmana” autora Idriza Hodžića, posvećenoj Čedi.

Udruženje je ove godine donijelo odluku da zvanične zahvalnice uruči Ministarstvu za boračka pitanja KS, za podršku i pomoć radu Udruženja, kao i organizaciji ove manifestacije, te Općini Hadžići za anganžman prilikom uređenja i rekonstrukcije spomen obilježja Brezovača.
Pojedinačne zahvalnice ove godine uručene su Idrizu Hodžiću, autoru monografije “Grom u njedrima Igmana”, djela posvećenog životu Čedomira Domuza, koje je od historijskog značaja za očuvanje lika i djela ovog velikog heroja. Zahvalnicu smo uručili i Arminu Niziću koji se u proteklim mjesecima, na sopstvenu inicijativu, aktivno angažovao na svakodnevnom praćenju, čuvanju i obilaženju spomen obilježja Brezovača, a naročito za brzu i posebno opasnu intervenciju spašavanja spomenika od štete načinjene u vjetrovitoj oluji.
Iskoristićemo ovu priliku da se zahvalimo još jednom svima koji su se odazvali našem pozivu, mnogobrojnim udruženjima, a svakako i onim Čedinim saborcima koji su svake godine, bez obzira na sve, 30. jula na Brezovači rame uz rame sa porodicom, te svim medijima koji ažurno prate i izvještavaju o aktivnostima Udruženja…

Još jednom veliko hvala svim našim članovima koji su se nesebično angažovali i pomogli nam u ostvarenju naših ciljeva i zadataka.

(Pogledajte video sa 25. godišnjice pogibije Čedomira Domuza i Smaje Some.)

 

IZLOŽBA RATNE USPOMENE

Povodom obilježavanja 25. godišnjice pogibije Čedomira Domuza posjetioci su imali priliku pogledati izložbu ratnih uspomena i militarija postavljenu u planinarskom domu “Brezovača”.

Na izložbi su se mogli pogledati eksponati iz kolekcije porodice Domuz, kao i zavidne kolekcije mladog Armina Fazlića. Ovom izložbom cilj nam je bio da javnosti damo jedan drugačiji uvid u lik i djelo Čedomira Domuza, njegove ratne stvari, odlikovanja, značke, obilježja, dokumenta koja ga prikazuju kao vanvremensku legendu bosanskog otpora.

Sa druge strane, susret sa njegovim ličnim stvarima, predmetima za svakodnevnu upotrebu, pokazuju i onu njegovu stranu ‘običnog’ čovjeka i približavaju ga svima onima koji ga nikada nisu sreli ni vidjeli naročito omladini koja je rođena nakon rata. Cilj nam je bio pokazati kako jedan “običan i prosječan” čovjek može svojom harizmom, hrabrošću, odlučnošću i dobrotom postati legenda i ostati upisan u historiju svoje domovine.

Naročito smo ponosni što smo imali priliku javnosti pokazati zavidnu kolekciju našeg Armina Fazlića koji sa samo 21 godinu aktivno radi na očuvanju tekovina odbrane Bosne i Hercegovine i čuvanju sjećanja na najveće bosanske sinove.

Ovo je prva izložba ovakvog karaktera upriličena na području općine Hadžići, čime je učinjen prvi korak ka ostvarenju jednog od osnovnih ciljeva našeg Udruženja, a to je isticanje i afirmacija značaja hadžićkih borca, koji su zajedno sa svojim saborcima iz Hrasnice, Trnova i Istočne Bosne, a kasnije i boraca iz svih dijelova BiH, dali nemjerljiv doprinos u odbrani Igmana i Sarajeva, kao nezamjenjiv faktor u organizaciji otpora agresoru.

(Klikom na fotografiju otvarate našu galeriju fotografija sa obilježavanja 25. godišnjice od smrti Čedomira Domuza.)

[simple-social-share]